woensdag 27 oktober 2010

thema: herfst

We knutselen een eekhoorntje! Lijmen ook aan de randjes! En dan plakken we het papier rond een klein doosje van een sapje.

De staart uitknippen en langs twee kanten vol stukjes froezel papier kleven.

En zo zien onze herfstvriendjes er dan uit!

We zoeken ook het vakje waar alle prentjes van groot naar klein staan. Let op! Van GROOT NAAR KLEIN. En toch werd er hier veel van klein naar groot gekleurd... (Maar ze snappen wel het principe van de juiste volgorde dus zijn we toch blij!)

Schilderen met verschillende kleuren, ruitjes, strepen, stippen, vlekken, ... Maakt niet uit, als het maar een bonte boel wordt...

Want met dat gekleurd papier maken we vrolijke uiltjes van een melkkarton!

En nog maar eens een knipoefening. Wat kunnen ze al flink knippen in onze klas! Onze hand zal een stam met takken worden.

 
Die kleven we op een blad dat we kleurden met herfstkleuren; Geel, oranje, rood, groen en bruin. Het kleuren was ook heel speciaal: je waskrijtje neerleggen en dan maar wrijven...

We gaan op berenjacht... Of toch niet! We gaan naar het bos! ritselen tussen de blaadjes met onze voeten, spelen met takjes, herfstvruchten zoeken... Het was heel leuk!

Af en toe komen we een hindernis tegen die we moeten overwinnen; over de tak iedereen!

Of langs een mini kloof de heuvel af! Wat een pret voor de kinderen! We bleven hier dan maar even spelen.

Dominiek ontdekte een paddenstoel. Daar moeten we eens van wat dichterbij naar gaan kijken...

klimmen, lopen, klauteren, vuil worden, ... onze kleutertjes hadden de dolste pret!

En het is toch mooi hé, zo'n herfstbos...

Na een stevige wandeling verdienden we wat rust en een koek en drank moment.

Juf Lore (de stagiaire) had nog een bosspelletje bedacht. Samen met enkele kleuters verzamelde ze de blaadjes en takjes en vruchten van op haar prenten. Voor elke juiste verzameling kregen de kleuters een puzzelstukje. Gelukkig hadden ze alles gevonden wat ze nodig hadden om alle puzzelstukken te krijgen!

Ritselen met blaadjes voor ons versje: Ritsel ritsel in het bos, ritsel ritsel op het mos... (laat de bengels maar aanvullen...)

Omdat de juf jarig was kregen alle kinderen een wafeltje. En ze lusten het allemaal... (zou ik volgend jaar eens groenten proberen ;-) ???)

Het grote telspel met de egels. Eerst moesten de kinderen alle herfstvruchten uit het mandje eerlijk verdelen. Elke egel kreeg dus evenveel dennenappels, okkernoten, kastanjes en eikels.

Daarna moesten ze een bepaald aantal wegnemen of bijvoegen... Er waren ook moeilijkere opdrachten zoals; vul aan tot iedereen vijf heeft. Neem weg tot er overal twee overblijven, Geef mama egel vijf vruchten en geef dan de kleine egels telkens eentje minder... Het was moeilijk maar voor enkele kinderen gingen ook de moeilijkere opdrachtjes al vlot!

Knip en kleefoefening; een egeltje.

vinger stempelen: herfstbladeren in de boom. Het lijk super gemakkelijk maar je had erbij moeten zijn... Uiteindelijk heeft iedereen wel een mooie herfstboom gestempeld.

Tot slot nog een groepswerk: stam en takken schilderen met verf + zand + lijm. Zo voelt de 'schors' een beetje ruw aan... Iedereen kleurde ook enkele herfstbladeren en knipte ze zelf uit. De juf kleefde er dan nog herfstvruchten bij en klaar is onze boom...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten