donderdag 16 december 2010

Thema Kerstmis

Nu de Sint en zijn pieten weer terug vertrokken zijn naar het zuiden, gaan we onze klas in kerstsfeer brengen.  
 Bij dit werkje moesten onze kleuters 2 dezelfde kerstballen bij elkaar zoeken.  Als dat geen makkie was!
 Er liggen wel nog geen cadeautjes onder onze kerstboom in de klas, maar onze kleuters gaan al wel aan de slag met het versieren van een cadeautje op papier.  Schrijven maar!
Groene stroken papier meten en steeds een beetje korter knippen zodat er een sparrenboom kan gemaakt worden.  Nadien nog versieren en kijk eens wat een mooie kerstboom we dan krijgen als eindresultaat!
 Nadat we eerst klassikaal een oefening hadden gedaan rond woordstukjes klappen in het thema 'Kerstmis' gingen onze kleuters nadien in groepjes aan de slag op papier.  En geklapt dat er werd gedaan.
Bij dit werkje moesten onze kleuters telkens een kerstboom, een kerstbal en een ster bij elkaar zoeken die dezelfde letter hadden.  

 We hebben een mooi versierde kerstboom in onze klas! Een beetje rood, een beetje slingers, wat cadeautjes... De kleuters vonden hem héél leuk!
 Kleur evenveel prentjes als het cijfer aangeeft... Omdat enkelen al alle cijfers herkennen maar nog niet iedereen tekende ik er nog stippen bij. Zo moesten ze dan evenveel prentjes kleuren als er stippen stonden.
 Juf Lore had een voeldoos bij waar kerstversiering inzat.  De kleuters mochten in de kring al eens voelen en proberen te raden wat erin zat.  Leuke antwoorden kregen we te horen!
 Onze zandtafel is op de moment verrijkt met potjes, takken van een sparrenboom, ...  Zo kunnen onze kleuters zelf aan de slag gaan met het maken van een kerstboom.
 Met zijdepapier en een glazen potje mochten onze kleuters zelf aan de slag gaan om er een mooi theelichtje van te maken.
 Toen de theelichthouders de volgende dag droog waren hebben we het licht in onze klas uitgedaan.  Juf Lore heeft alle kaarsjes in brand gestoken zodat we alle mooi theelichtjes konden bewonderen.  Gezellig dat dit was.
 Tijdens een waarneming over het dekken van een feesttafel mochten onze kleuters zelf aan de slag gaan.  Ik moet zeggen dat ze dit heel goed deden.  Dus mama's en papa's, vanaf nu kan jullie klein (b)engeltje meehelpen met het dekken van de feesttafel!
 In de poppenhoek is er alvast hard geoefend geweest.
 Juf Lore heeft in onze klas ook een donker hoekje gemaakt waar onze kleuters met zaklampen in kunnen schijnen.  En leuk dat ze dit vinden.
 Knijpkaarten waarbij onze kleuters door middel van zelfcontrole kunnen nakijken of ze het juist hebben gemaakt.
 En bij de feestdagen die in aantocht zijn hoort natuurlijk ook mooie feestkleding.  Onze kleuters hebben zich dan ook volledig laten gaan tijdens het verkleden.  Kijk toch eens wat voor fotomodellen we in onze klas hebben zitten.
Zoals je kan zien is onze winkel een echte cadeautjeswinkel geworden.  En de cadeautjes hebben onze kleuters zelf mogen inpakken bij juf Lore.  
 Nadat iedereen zijn handen had gewassen konden onze kleuters beginnen aan leuke kookactiviteit nl. kleine kerststronkjes maken.
 Eerst moesten onze kleuters room stijfkloppen met behulp van een mixer.
Daarna kreeg iedere kleuter zijn eigen cakeje dat ze doormidden moesten snijden en besmeren met confituur.
 Het cakeje langs de buitenkant volsmeren met slagroom en afwerken met hagelslag.  Als dat er niet lekker uit ziet weet ik het ook niet!
Nu nog de feesttafel dekken zoals we dit enkele dagen geleden geleerd hebben in de klas.
 Nog een toast uitbrengen op het nieuwe jaar met echte kinderchampagne...
En smullen maar!!!!  Wat waren die kerststronkjes snel op zeg.
 Als afsluiter van haar stageweek had juf Lore op de computer een powerpoint voorstelling gemaakt met foto's van de voorbije week.  Dit vonden onze kleuters echt leuk om te zien.  Nog eens bedankt voor de leuke week en nog veel succes met de examens juf Lore.  Dikke zoenen van ons allemaal!
 Natuurlijk hebben we na de stage van juf Lore nog wat verder gewerkt in de klas.  Zo zijn onze kleuters hier kerstslingers en kerstballen verder aan het inkleuren volgens het juiste kleurenpatroon dat zichtbaar is vooraan elke rij.
Uitprikken van een ster die onze kleuters gaan omtoveren tot een heuse kerstster.
Alles mooi goud schilderen...
Nog even het gezichtje uit goudpapier knippen en klaar is kees!
Als dat geen prachtige kerstster is!  Dat hebben onze kleuters weeral mooi gemaakt.
 Schilderen van een kerstboom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten